Ett modernt interaktivt boende

Ett interaktivt hem är i dag, värdefullt och underlättar komforten och välbehaget. Det underlättar och minskar tiden man måste lägga ner på sitt boende. Det underlättar städning, djurhushållning, det bättrar på säkerheten, ger mycket bättre upplevelse av media som TV, filmer, ljud. Det minskar kostnaderna för hushållet. Det bidrar till bättre bilekonomi och miljön. Fördelarna är många, väldigt många och bra.

Det finns lite nackdelar också. Man behöver vara relativt tekniskt kunnig, både på mekanik men även på IT och gärna kunna en del om programmering. Naturligtvis kan man köpa detta i form av tjänster men då riskerar det att äta upp vinsterna med det hela. Investeringskostnaden är hög, så det kan vara en fördel att bygga på sitt iteraktiva hem stegvis för att kostnaden ska bli hanterbar.

Film med röstkomando                Film med interaktivitet

Det finns mycket att tänka på innan man börjar. Och en bra planering underlättar för framtiden. här en kravlista jag stälde upp på mitt boende

  • så lite kablar som möjligt, helst dolt förlagda eller snyggt uppförda.
  • kvalité bättre, än dåliga grejor, och mera hållbart.
  • modernas och framtids säkraste trådlösa tekningen.
  • Teknik som kan samverka så långt det går.
  • om övriga krav är ok, så billigt som det går.
  • Röststyrnings så långt det är möjligt och säkert.
  • minska antalet nycklar till och i hemmet.
  • Hjälpa till i trädgården, tomten

Ur ett säkerhetsperspektiv bör man tänka på flera sätt. ett larmsystem ska vara svårt att bryta ner. Inbrottslarmet och övriga styrfunktioner bör skiljas från varandra så att det inte blir ”faller i faller alla”  Jag skiljer larmet från verisure från styrsystemet för övriga funktioner. om någon slår ut min z-wave styrenhet (vera 3) så bör ändå inbrottslarmet fortsätta fungera i så hög grad som möjligt.

 

 

johnny
Jag är en fixare i datorer Internet Interaktiva hem, HTPC (hemmabio). Men det är mest en hobby.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *